Besluit van rechter om horeca gesloten te houden komt in Zwolle niet als een verrassing

Teleurgesteld maar niet verrast. Zo kun je de gemoedstoestand van Carlos Hanekamp van Restaurant Ensemble Gastro & Bar in Zwolle wel omschrijven. Het is zijn reactie op het besluit van de rechter in Den Haag om de horeca in ons land voorlopig gesloten te houden.

Het kort geding was aangespannen door de Haagse bodega De Posthoorn. Meer dan zestig horecaondernemers sloten zich daarbij aan. Het kabinet maakte vorige week een pakket strengere maatregelen bekend om de uitbraak van het coronavirus terug te dringen.

Voortbestaan

Restaurants, lunchrooms en cafés moeten een maand de deuren sluiten, afhaal blijft wel mogelijk. Via de rechter wilden de horecaondernemers deze maatregel van tafel. Zij vrezen voor hun voortbestaan.

Hanekamp is reëel als het gaat om de de uitspraak van de rechter. "De rechter toetst natuurlijk iets juridisch en ik denk dat daar niks mis mee was. De regering heeft natuurlijk noodverordeningen en het gaat om de volksgezondheid."

Aantal besmettingen stijgen

Wat Hanekamp betreft had de rechter vandaag anders mogen beslissen. Hij en andere horecaondernemers doen er alles aan om zich aan de regels te houden. "We hebben daar alles op ingericht, het personeel getraind, investeringen gedaan. Maar de besmettingen blijven stijgen. Ik denk dat alleen de horeca sluiten niet de oplossing van het probleem is." zei hij vanmiddag in het RTV Oost programma Afslag Oost.

Hanekamp gaat ondanks de uitspraak van de rechter niet bij de pakken neerzitten. "We gaan door met bezorgen en afhalen en hopen dat mensen zich thuis aan de maatregelen houden."

Daar heeft de ondernemer echter een hard hoofd in. "Ik denk dat strengere maatregelen nodig zijn om iedereen er van te doordringen."

Drukte in de binnenstad

Wie vanmiddag om zich heen keek in de Zwolse binnenstad zag dat daar gewoon veel mensen op straat zijn en dat is volgens Hanekamp onderdeel van het probleem. "Horeca zijn nu gesloten om reisbewegingen te beperken. Maar bij de horeca mochten nog maar dertig mensen naar binnen. Mensen gaan op een andere manier vertier zoeken, thuis of onderweg."

Hij pleit voor korte heftige maatregelen en niet de halve maatregelen van de overheid die vooralsnog de kappers en de sportscholen buiten schot houden.

Hanekamp blijft volhouden, maar zijn bedrijf leidt schade als er alleen bezorgd en afgehaald kan worden. "Het is natuurlijk maar een fractie van de inkomsten. Je bedrijf is ingericht op horeca binnen."

De horecaondernemer heeft nog niemand hoeven laten gaan: "Maar het wordt wel steeds lastiger, reserves raken steeds meer op."

Meer over dit onderwerp:
ZWOLLE CORONAMAATREGELEN CORONAVIRUS
Deel dit artikel: