Voetbalstadions blijven ook in laatste speelrondes leeg

Ook in de laatste speelrondes in het betaald voetbal van komende week blijven de stadions leeg. Er is vandaag overleg geweest tussen kabinet, de Eredivisie CV, Keuken Kampioen Divisie en de KNVB en de uitkomst is dat er opnieuw geen publiek de stadions in mag.

Het kabinet heeft hierbij te kennen gegeven dat de juridische basis nog ontbreekt om (met toegangstests) publiek toe te laten bij publieksevenementen, tot ergernis van het Nederlands betaald voetbal: "We zijn zwaar teleurgesteld dat het wettelijke kader zo lang op zich laat wachten, omdat eerder veelvuldig is gebleken dat in de stadions voetbalwedstrijden veilig en verantwoord kunnen worden georganiseerd met beperkt publiek".

Niet of nauwelijks besmettingen

"Rondom de start van het huidige seizoen zijn in het betaald voetbal al zo'n 130 wedstrijden met beperkt publiek gespeeld. Dit leverde voor zover bekend niet of nauwelijks besmettingen op. Dat gold ook voor de drie Fieldlab experimenten met publiek in de stadions. Uit onderzoek is gebleken dat in de buitenlucht bijna geen besmettingen plaatsvinden en dankzij de placering in de stadions kan iedereen gedurende de hele wedstrijd eenvoudig voldoende afstand (1,5 meter) houden. Met de recente, eenmalige pilot mochten bovendien alleen personen met een negatieve coronatest de stadions in."

Gepast en verantwoord

"Hierdoor, maar ook met het oog op de beleving van het betaald voetbal in Nederland en het perspectief op het volgend seizoen, was het naar ons idee gepast én verantwoord om het huidige seizoen met beperkt publiek af te sluiten. Het is alleen de regelgeving die nu in de weg zit. Hopelijk lukt dit nog wel na 18 mei in de nacompetitie, de play-offwedstrijden voor promotie/degradatie en voor een Europees ticket. De Eredivisie CV, Keuken Kampioen Divisie en KNVB blijven hierover in gesprek met het kabinet."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
BETAALD VOETBAL
Deel dit artikel: