In Zwolle omgebrachte Syrische actrice werd verstikt en gewurgd

De Syrische actrice die afgelopen maart in Zwolle werd omgebracht, is verstikt en gewurgd. Dat werd vandaag duidelijk op een eerste rechtszitting tegen haar ex-man Wael D. Die zit vast voor het ombrengen van de actrice in haar flat aan de Meppelerstraatweg.

Kort nadat actrice Raifa al-Riz was overleden, meldde haar broer dat ze was doodgestoken. Dat blijkt onjuist. De 34-jarige ex-man heeft volgens justitie een kabel om de nek van de vrouw gedraaid en strakgetrokken. Ook heeft hij haar volgens het OM verstikt door een hand op haar mond en neus te houden.

Geschokt

Halverwege maart arriveerden politieagenten bij haar flat aan de Meppelerstraatweg. Ze troffen de actrice aan, terwijl ze nog leefde. Er is tevergeefs geprobeerd om haar te reanimeren.

De omgebrachte vrouw was in haar thuisland een bekende verschijning als actrice en kunstenares. Ook in Nederland timmerde Al-Riz aan de weg. In de Syrische en Nederlandse kunst- en theaterwereld werd geschokt gereageerd op de dood.

Plaats delict

Op social media verschenen in de week van haar dood talloze berichten. Zo schreef collega-actrice Amal Arafa, met 2,3 miljoen volgers op Instagram: "Vorig jaar kwam ik naar Nederland en bezocht ik je huis en atelier. Ik wist niet dat we afscheid gingen nemen. Je warme thuis is een plaats delict geworden!"

De ex- man, Wael D., is net als het slachtoffer van Syrische komaf. Momenteel zit hij vast in een speciale gevangenis voor gedetineerden met psychiatrische problematiek. Binnenkort gaat hij voor psychisch onderzoek naar het Pieter Baan Centrum. Vorig jaar kreeg hij nog 120 uur taakstraf opgelegd voor belaging. Toen ging het om een ander slachtoffer.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
MOORD DOODSLAG ZWOLLE
Deel dit artikel: