Staatssecretaris Dijksma onderzoekt mogelijkheden compensatie pluimveesector

Staatssecretaris Dijksma is met de pluimveesector in overleg over een compensatie voor broederijen en vermeerderingsbedrijven naar aanleiding van de uitbraak van de vogelgriep. Dat schrijft de staatssecretaris in een brief aan de Tweede Kamer. Door de overgang van het landelijke vervoersverbod naar de regionale aanpak lopen deze bedrijven veel schade op.

Het landelijke vervoersverbod voor de pluimveesector is gisteren opgeheven. In plaats daarvan is Nederland ingedeeld in vier regio's, waartussen de contacten tot een minimum worden beperkt. Overijssel is met de Noordelijke provincies, Flevoland en de Achterhoek ingedeeld in één regio. Met deze nieuwe regionale aanpak wil staatssecretaris Dijksma de vogelgriep bestrijden.

De broederijen en vermeerderingsbedrijven worden door deze maatregelen vooral getroffen omdat er een verbod is op aanvoer van nieuw pluimvee en eendagskuikens naar een bedrijf. In de sector zijn geen afspraken gemaakt over vergoedingen in dit soort situaties. In de brief geeft Dijksma aan in overleg te zijn met het bedrijfsleven om een voorziening te treffen. Tegen L1 heeft Dijksma gezegd dat de mogelijkheden wel beperkt zijn omdat het vergoeden van vervolgschade niet zou mogen van Brussel. 

Meer over dit onderwerp:
vogelgriep pluimveesector Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren