Vogelgriepgevallen roepen veel emoties op bij oud-getroffenen

"Bij ons gaat het deurtje ook weer helemaal open hoor", zegt Janny Schutte uit het Gelderse Laren. Ze doelt op de emoties die de huidige vogelgriepgevallen bij haar en echtgenoot Henk oproepen.

Het bedrijf van Schutte werd in 2003 getroffen door vogelgriep. Tientallen bedrijven in de omgeving werden destijds op slot gezet, ook in Overijssel. Pluimveehouders in de Hof van Twente, Bathmen en Holten konden geen kant op. Het bedrijf van Schutte ging de geschiedenisboeken in als eerst geruimde bedrijf. "Dat duurde van 11 uur 's ochtends tot 3 uur 's nachts", zegt Henk Schutte. "Het was niet om aan te zien, verschrikkelijk om al je beesten zo dood te zien gaan." Het echtpaar had een bedrijf met 9.000 kippen, "klein, maar niet minder moeilijk om je kippen zo te zien gaan."

Nog moeilijk om erover te praten

Bij Schutte gaat 's ochtends eerst het journaal aan, om te kijken of er nog nieuwe gevallen bij zijn gekomen. "We leven intens mee, zeker omdat mijn broer op Kamperveen woont", zegt Janny Schutte. Manlief heeft het er erg moeilijk mee om erover te praten. "Die ruiming heeft echt een litteken achtergelaten."

Schutte voelde zich in die tijd  een soort dader, "terwijl ik er natuurlijk niets aan kon doen. Ik had het gevoel met de nek te worden aangekeken toen ik een paar weken later in de supermarkt was. Dat gevoel heeft echt moeten slijten."

Slechte nachtrust

Ook verderop in het dorp wordt slecht geslapen. Bij eierboer Wegdam wordt 's nachts nauwelijks een oog dichtgedaan. Dat eierbedrijf werd vorig jaar getroffen door de vogelgriep. "Een lichte variant, maar wel alle 80.000 kippen moesten worden geruimd", aldus Wegdam. De huidige situatie houdt hij met angst en beven in de gaten, "ik moet er niet aan denken dat het opnieuw gebeurt, want financieel én emotioneel ben ik er nog lang niet bovenop."

Boeren, Burgers en Buitenlui

De verhalen van Schutte en Wegdam zijn dinsdagmiddag te horen in het Radio Oost-programma 'Boeren, Burgers en Buitenlui'.

Meer over dit onderwerp:
vogelgriep pluimvee Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren