Staatsbosbeheer werkt mee aan beperkt afschot wilde zwijnen in Engbertsdijkvenen

Het aantal wilde zwijnen in Engbertsdijksvenen moet omlaag. Staatsbosbeheer gaat als natuurbeheerder en terreineigenaar in kaart brengen hoeveel wilde zwijnen er in het natuurgebied mogen worden afgeschoten.

Dat is de uitkomst van het overleg dat Staatsbosbeheer vandaag had met boeren en jagers in het gebied. Ook provincie Overijssel is bij het overleg betrokken.

Boeren hebben bij de provincie en Staatsbosbeheer de noodklok geluid over de groeiende zwijnenpopulatie in Engbertsdijksvenen. Geschat wordt dat er op het natuurterrein rond de 50 zwijnen rondlopen. De roedel veroorzaakt grote schade op landbouwterreinen die aan Engbertdijksvenen grenzen. Staatsbosbeheer heeft begrip voor de klachten van de boeren en de wens van jagers om in het natuurgebied zwijnen af te schieten.

Deskundige kijkt naar het reguleren van zwijnenbestand

Staatsbosbeheer wil eerst onderzoeken hoeveel zwijnen er daadwerkelijk rondlopen en of dat aantal in verhouding staat tot 'wat het natuurgebied kan hebben'. Vervolgens wordt met een deskundige bekeken hoe het bestand aan zwijnen gereguleerd kan worden. Deze zwijnenexpert moet nog worden aangetrokken.

Gezien de overlast van zwijnen wordt er met spoed gehandeld. Staatsbosbeheer denkt over een maand zover te zijn dat daadwerkelijk het sein voor het afschieten van zwijnen gegeven kan worden.

Nullijn voor zwijnen, Staatsbosbeheer bepaalt afschot

Provincie Overijssel hanteert een nullijn voor zwijnen. Dat wil zeggen dat het zwijn in Overijssel niet thuishoort en in principe overal mag worden afgeschoten. Alleen voor gebieden als Engbertsdijkvenen geldt dat Staatsbosbeheer als eigenaar van het terrein gaat over het afschot. Staatsbosbeheer wil een beperkte jacht in natuurgebieden slechts onder strenge voorwaarden toestaan en alleen in de randzones.

Naast het uitbreiden van de jacht worden ook andere opties bekeken. Zo zou het ook een optie kunnen zijn om rond delen van het natuurgebied elektrische rasters te plaatsen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Engbertsdijkvenen Nieuws Dierennieuws
Deel dit artikel:

Reageren