Topsporters missen het beleid in Overijssel

Topsporters uit Overijssel missen de steun van de provincie. In augustus strijden ze op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro om goud. Maar Overijsselse topsporters stellen dat zij zich beter op de spelen hadden kunnen voorbereiden, als er vanuit Overijssel steun was geweest.

Vanuit de provincie heb ik eigenlijk nooit iets van begeleiding gekend”, vertelt zwemster Moniek Nijhuis. “Ik kon mijn weg naar de top dan ook niet in Overijssel bewandelen. Op mijn achttiende ben ik daarom verhuisd naar Amsterdam, omdat daar de faciliteiten voor sporters veel beter zijn.”

"Geen opvangnet voor topsporters"
Ook wielrenster Anna van der Breggen vindt het sportbeleid van de provincie onder de maat. “Ik dank mijn succes voornamelijk aan de faciliteiten die zijn gegeven door de KNWU en de mogelijkheden die ik bij mijn ploeg heb gehad. Het gat tussen de provincie Overijssel en de top van de sport is hier heel erg groot. Er is geen opvangnet voor topsporters. Ik ben nu op weg naar de Olympische Spelen, dus ik heb mijn eigen weg wel gevonden, maar het is hier zeker niet optimaal geweest”.

Provincie wil geen actieve rol
De provincie geeft aan hier geen actieve rol in te willen spelen. “Wij investeren niet in topsport of in de individuele topsporters”, zegt Overijssels gedeputeerde Bert Boerman. "Wij vinden het veel belangrijker dat sport een plek heeft in Overijssel. Daarom investeren wij juist in de breedtesport, de sport voor iedereen. Als meer mensen sporten, zullen daar vanzelf meer topsporters door komen.”

Moniek Kleinsman wil verandering
Oud-topsportster Moniek Kleinsman is het daar niet mee eens. Zij vindt dan ook dat daar verandering in moet komen en daarom nam de schaatsster vorig jaar plaats in de Provinciale Staten. “Wat heel vaak gedacht wordt is dat topsport zichzelf redt en kan bekostigen. Bepaalde aspecten hoeven helemaal niet zoveel te kosten, maar heb je wel echt nodig. Ik wil één centraal aanspreekpunt voor de topsporters creëren waar zij terecht kunnen met vragen en waar zij ondersteuning kunnen krijgen. Ik hoop dat het uiteindelijk zover komt dat topsport ook een thema wordt binnen de provincie.”

Reageren