Omwonenden recyclebedrijf Jacobs stappen opnieuw naar de rechter

Omwonenden van recycle- en grindwasbedrijf Jacobs in Balkbrug stappen opnieuw naar de rechter. Ze eisen dat de gemeente handhaaft tegen de ongeldige milieuvergunning van het bedrijf.

Jacobs wast al vijf jaar grind aan De Pol in Balkbrug maar heeft hiervoor niet de juiste vergunningen. In maart besliste de rechter, na klachten van omwonenden dat de gemeente opnieuw onderzoek moest doen of het bedrijf voldoet aan de eisen.

Meningvormend debat

Het onderzoek is inmiddels afgerond en de gemeente wil het bestemmingsplan wijzigen. In de raadszaal werd vanavond een meningvormend debat gehouden.

Harry Post sprak namens de omwonenden de raad toe. "Er staan aantoonbare onjuistheden in het onderzoek. Wij zijn als omwonenden door het bureau niet naar onze bevindingen gevraagd", zegt Post. Hij twijfelt aan de juistheid van het rapport.

"Geen gevaar voor giftige stoffen"

De gemeente heeft naar aanleiding van dat rapport een milieuvergunning afgegeven en daarom stappen de omwonenden nu opnieuw naar de rechter. 

De wethouder houdt vast aan het wijzigen van het bestemmingsplan. "Er is geen concreet gevaar voor giftige stoffen en we zullen streng blijven controleren of Jacobs zich aan de eisen houdt", zegt portefeuillehouder Douwe Prinsse.

Verhuizen

D66 wil dat het recyclebedrijf verhuist van de huidige locatie tussen een op-en afrit van de N48 naar bedrijventerrein Katingerveld. "Zowel voor het milieu, de omgeving en de verkeersdrukte kan het bedrijf beter verhuizen naar een plek waar al wel een passend bestemmingsplan is", zegt Jacco Rodermond van D66.

Over twee weken stemt de raad over het nieuwe bestemmingsplan. 

Meer over dit onderwerp:
Vechtdal Jacobs Holding Nieuws
Deel dit artikel: