Door vogelgriep geteisterde eendenboer Kamperveen: 'Er valt mij niets te verwijten'

"Er valt mij niets te verwijten", zegt eendenboer Johan Mostert uit Kamperveen. Bij zijn bedrijf brak vorige week voor de derde keer in drie jaar tijd vogelgriep uit. In 2014 en 2016 werd hij ook getroffen en nooit heeft hij vragen van de pers willen beantwoorden. Maar nu voelt hij zich genoodzaakt. "Want de oorzaak ligt buiten mijn schuren."

Mostert runt zijn bedrijf sinds 1990 aan de Leidijk in Kamperveen. In die 28 jaar heeft hij de natuur om zich heen met rasse schreden zien oprukken. In het noordoosten wordt hard gewerkt aan de bypass van de IJssel om Kampen, terwijl aan de westkant de provincie Gelderland natuurontwikkeling toejuicht. Dit zijn volgens de eendenboer de oorzaken van de toename in het aantal water- en weidevogels in de omgeving.

 

Stofwolken

Door die toename is het bedrijf volgens de eendenboer besmet geraakt. "De oorzaak zijn die vogels, want die zitten overal. Maar buiten staat nergens in contact met binnen", zegt Mostert. Hij zegt er voor zichzelf wel zeker van te zijn wat de vogelgriep dan zou hebben binnengebracht. Maaisel uit de kanten van de sloot is enkele weken geleden verpulverd en uitgereden over een weiland in de nabijheid van de boerderij van Mostert.

"Op die dag was het vrieskoud en waaide het ontzettend hard. De wind stond precies op het bedrijf en ik zag de stofwolken over mijn terrein blazen." Het is volgens de eendenboer zeer aannemelijk dat het maaisel uit de sloot besmet is geweest met vogelgriep.

 

Schade is groot

Johan schrok en heeft direct de ventilatiesystemen uitgezet. Maar ruim een week later was de diagnose negatief. "Ik hoop ook echt dat dit gaat doordringen bij diegenen die hier wat aan kunnen doen, want het kan zo niet door."

Door de besmetting bij eendenhouder Mostert zijn veel pluimveebedrijven beperkingen opgelegd, waardoor de economische schade groot is.

 

'Ik heb er niet om gevraagd'

Er zijn in de omgeving van Mostert veel meer pluimveebedrijven, maar Johan is de enige met eenden. Of ze dichter bij de natuur staan dan kippen of kuikens en daardoor gevoeliger zijn voor vogelgriep, is niet bekend. Toch heeft Johan al wel nagedacht over de switch naar de minder risicovolle kuikens die zijn broer ook heeft.

"Maar alleen al aan de rechten daarvoor ben ik tonnen kwijt." Mostert vraagt zich af of hij de ombouw van het bedrijf alleen zou moeten bekostigen. "Want als er zoveel miljoenen vrijgemaakt worden voor die bypass...ik heb er niet om gevraagd."

Deel dit artikel: