Internetsensatie Hans mag nieuwe stationspiano Zwolle inwijden

Donderdagmiddag krijgt het station in Zwolle een nieuwe piano. De oude variant is versleten en is toe aan vervanging. Het eerste nummer wordt donderdag gespeeld door Zwollenaar Hans Jansen, die vorig jaar viral ging met zijn vertolking Wicked Games.

"Ik vind het fantastisch dat ik gevraagd ben om als eerste op de nieuwe piano te spelen", vertelt Hans. "De oude is echt af. Sommige toetsen doen het amper meer en de klank gaat steeds verder achteruit. Maar dat krijg je als hij bespeelt wordt door iedereen."

"En dan mag ik de nieuwe piano inwijden: echt een eer."

Viral

In november ging Hans het internet over met zijn versie van Chris Isaak's Wicked Games. De video kwam terecht op de videosite Dumpert en er ontstond een ware hype rond de docent.

"Deze piano heeft ervoor gezorgd dat mijn muziekcarrière sky high ging. Ik ben zelfs een dag minder als docent gaan werken om meer met muziek bezig te kunnen zijn."

Per maand heeft de Zwollenaar zo'n 2 tot 3 optredens: "Ik ben met leuke dingen bezig. Muziek zit in m'n hart en hoe meer ik er mee bezig ben, des te beter.

Jammer?

"Ik vind het alleen uit nostalgisch oogpunt jammer dat deze piano verdwijnt. Vanuit de piano zelf is het alleen maar goed. Want hij is echt op."

"En een nieuwe piano geeft meer reuring op het station. Daar zijn ze tenslotte voor bedoelt."

Afscheid

Het laatste nummer wat Hans op de oude piano speelde is Scare Away the Dark van Passenger. En natuurlijk kwam ook dit nummer op Dumpert te staan, waar de video al meer dan 190.000 keer bekeken is.

Maar waarom dit nummer? Hans: "De tekst van het nummer zegt genoeg. We zitten te veel achter onze schermpjes. Maak muziek, dat verbindt tenminste."

Eerste nummer

Op de vraag welk nummer de primeur heeft op het nieuwe exemplaar, is Hans nog geheimzinnig: "Het ligt voor de hand om Wicked Games te spelen. Maar of ik dit daadwerkelijk ga doen weet ik nog niet..."

Tussen 17:00 uur en 17:30 uur speelt de Zwollenaar op de nieuwe piano.

Recordpoging

De stationpiano's zijn nog lang niet uit het leven van Hans. Binnenkort gaat hij een recordpoging doen om alle stationpiano's in één dag te bespelen. "Dat zijn er een stuk of 12-13. Door het hele land, van Groningen tot Maastricht."

Welke datum, dat staat nog niet vast.

Meer over dit onderwerp:
Zwolle station Hans Jansen IJsseldelta Nieuws
Deel dit artikel: