Twee Overijsselaars proberen nieuwe versie van Hyves op te richten

Het is tijd voor een écht sociaal medium, vinden studenten Patrick van der Nat en Joas Hoogendijk. De twee Overijsselaars proberen daarom Hyves weer terug te halen. Qua naam dan, voor de rest moet het een gloednieuw platform worden.

De timing van de heren is perfect. De crowdfundingsactie waarmee ze geld proberen op te halen voor hun 'Hyves 2.0' ging zaterdag online. Een dag voordat Arjen Lubach met zijn Delete Facebook-campagne begon.

Daardoor heeft het nieuwe Hyves van de studenten al flink aandacht gekregen: "Het is gekkenhuis, dat hadden we niet gedacht", vertelt Patrick. "We zijn er lang mee bezig geweest en de timing bleek precies goed."

Een nieuw social netwerk

Patrick is al sinds 2015 bezig met het idee voor een ander soort social medium. "Ik vraag me al een tijd af hoe zou een social medium in de maatschappij moeten functioneren. En langzaam kwamen we bij het oude Hyves terecht. Dat had charme. Het kende saamhorigheid."

"Dat willen we met ons medium ook creëren. En daarom dus de naam Hyves. Niet vanwege het gebrek aan een goede naam, maar omdat het tijd is voor een statement. De sociale waardes die Hyves met zich mee bracht willen we naar een hoger niveau brengen."

Vertrouwen

Facebook staat niet bekend als het meest privacyvriendelijke bedrijf. Op de vraag waarom we het nieuwe Hyves van Patrick en Joas wel kunnen vertrouwen moet Patrick lachen: "We snappen dat er ook naar ons gekeken gaat worden."

"Wij proberen vanaf het eerste begin je privacy te respecteren. Daarom hebben we bedacht dat we een non-profit organisatie moeten worden, zodat er geen winst gemaakt hoeft te worden."

"Ook willen we zo transparant mogelijk zijn. Door de code openbaar, open source, te maken. Zo kan iedereen meekijken. Privacy is een recht van de mens, daar moet je niet mee sollen."

Geld ophalen

Om het netwerk van de grond te krijgen hebben de studenten geld nodig: €70.000,-. Om dat op te halen is er een crowdfundingsactie gestart.

"Gisteren hadden we nog helemaal niet zo heel veel geld opgehaald, zo'n 60 tot 70 euro", vertelt Patrick. Dat bedrag is nu al opgelopen naar 900 euro."

En dat is al reden om blij te zijn: "Het is genoeg voor onze eerste mijlpaal. Met dit geld kunnen we naar de notaris om ons te laten registreren."

De naam Hyves

Patrick: "De naam en het merkrecht van Hyves is in handen van de Telegraaf Media Groep. We hopen op een samenwerking, zodat we de naam kunnen gebruiken."

"En anders moeten we op zoek naar een alternatieve naam."

Meer over dit onderwerp:
Hyves Nieuws
Deel dit artikel: