Wethouder Eerenberg: "200 miljoen voor gemeenten met tekorten op het sociaal domein"

Wethouder Eelco Eerenberg van Enschede haalde vanochtend namens meerdere Overijsselse gemeenten tweehonderd miljoen euro op. Dit deed hij tijdens het VNG Jaarcongres in Maastricht. Zijn pleidooi om meer geld vanuit het Rijk los te krijgen voor gemeenten die financiƫle moeite hebben met het sociale domein kon rekenen op een 'Noord-Koreaanse' instemming.

Eerenberg was vanochtend één van de sprekers tijdens het jaarcongres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten in Maastricht. Belangrijk onderdeel van zijn verhaal was een 'acute pleister voor gemeenten die het écht zwaar hebben in het sociaal domein'. 

De nood hoog
Met succes, vertelt Eerenberg: "Het is geaccordeerd. We gaan tweehonderd miljoen euro opzij zetten voor gemeenten die het echt zwaar hebben in het sociaal domein, die echt stevige tekorten hebben. Honderd miljoen van de gemeenten zelf, de rest doet het Rijk erbij."

Wat dat voor Enschede zal betekenen is nog moeilijk te zeggen, vervolgt Eerenberg. Er komt een commissie die toezicht zal houden op die tweehonderd miljoen: "Die gaat beoordelen welke gemeenten de nood echt heel hoog hebben en die krijgen daar dan het grootste deel uit."

Veel extra geld
Wel spreekt Eerenberg van goed nieuws, en niet alleen voor zijn gemeente. Deze tekorten spelen in flink wat Overijsselse gemeenten, stelt de wethouder: "Hengelo, Almelo, wij; het is erg krap. We geven echt veel extra geld uit aan zaken als WMO en jeugdzorg."

Dat geld moet met veel moeite bij elkaar bezuinigd. Eerenberg: "Doen we niet graag, en we houden het ook niet lang vol. Dus we hopen dat dat in het najaar kunnen starten met deze extra commissie."

Nieuwe plannen
Daarnaast riep Eerenberg op tot rust vanuit het Rijk. Want hoewel er vanuit Den Haag veel roep is om het ontwikkelen van nieuwe plannen, werd Eerenbergs betoog om even op de rem te trappen met 'ook met Noord-Koreaanse stemuitslagen' aangenomen: "Zolang wij nog zulke grote tekorten hebben in het sociaal domein, kunnen wij geen nieuwe plannen aan."


Meer over dit onderwerp:
jeugdzorg WMO Sociaal domein Regio Enschede Nieuws
Deel dit artikel: