Koloniën van Weldadigheid niet op Werelderfgoedlijst

De Koloniën van Weldadigheid komen niet op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Volgens de Commissie voor het Werelderfgoed is de wens nog niet voldoende onderbouwd voor een toekenning van de beschermde status.

De Koloniën van Weldadigheid bestaan uit zeven koloniën, waarvan twee locaties in Overijssel. Dit zijn Ommerschans en Willemsoord.

Volgens Unesco is het niet duidelijk waarom de zeven koloniën bij elkaar horen. In het advies staat ook dat een paar plekken zijn ontsierd door veranderingen die later zijn aangebracht. 

De afwijzing van Unesco is nog niet definitief. De stuurgroep krijgt nog een kans om de nominatie opnieuw te definiëren. Volgend jaar kunnen de Koloniën van Weldadigheid het opnieuw proberen.

Reactie wethouders Hardenberg en Ommen

Wethouders Gitta Luiten van de gemeente Hardenberg en Ko Scheele van de gemeente Ommen vinden het jammer dat de koloniën nog niet de status van werelderfgoed hebben gekregen. Maar verklaren gezamenlijk hierover:

"De commissie van Unesco heeft nog vragen die wij komend jaar kunnen beantwoorden, waarna Unesco opnieuw een besluit gaat nemen. Alhoewel de koloniën nu nog niet de status van werelderfgoed hebben is de nominatie positief voor onder andere Ommerschans waar één van de koloniën gevestigd was."

 

"Landelijk komt steeds meer interesse voor de koloniën. Uit veel families in Nederland was een voorouder die al dan niet vrijwillig in een van de koloniën verbleef. Dit wordt steeds bekender, waardoor de koloniën en Ommerschans meer bezoekers krijgen. Onder andere vrijwilligers zetten zich in om de geschiedenis van de Ommerschans beter zichtbaar en bekend te maken. De nominatie alleen is al een goede impuls en zorgt voor meer bezoekers en toeristen in het Vechtdal."

 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: