Twentse jongens zitten op Lombok tijdens aardbevingen: "Mensen slapen buiten, onder zeilen"

Het waren angstige dagen voor Jasper Huizinga uit Hengelo en Pieter en Gerrit-Jan ten Harkel uit Borne. Ze zaten op het Indonesische eiland Lombok tijdens de aardbevingen. "Bij elke naschok vloog iedereen overeind."

Jasper (24) zat vijf maanden op Lombok. Hij liep daar stage bij een sociale werkinstelling. Zijn vrienden Gerrit-Jan en Pieter kwamen hem opzoeken om samen te gaan reizen.

"Zij waren net vorige week aangekomen", zegt Jasper. "We zouden eerste door Lombok reizen, en daarna naar Bali gaan. Dat hebben we flink moeten vervroegen."

Hulpverlenen

Na de eerste aardbeving leek er nog niet veel aan de hand. "We hoorden dat er mensen waren omgekomen, maar voor het grootste deel ging het leven op het eiland gewoon door. De sfeer was nog goed."

Na de eerste aardbeving hielpen ze met het verlenen van hulp (Foto: Jasper Huizinga)
Na de eerste aardbeving hielpen ze met het verlenen van hulp (Foto: Jasper Huizinga)
Na de eerste aardbeving hielpen de jongens met het verlenen van hulp

Spontaan besloten de jongens zich aan te sluiten bij een hulporganisatie om hulp te verlenen in het getroffen gebied. "Dat gaf een goed gevoel", zegt Jasper. "We voelden de pijn van de mensen, maar ook hoop en optimisme."

Na een dag gingen ze weer naar het huis waarin Jasper verbleef, in de stad Mataram. Ze maakten zich klaar voor hun eerste vakantiebestemming, het eiland Gili Nanggu."

Angst voor tsunami 

Net voor het moment dat ze een boot willen nemen naar het eilandje begint de grond te schudden. "Eerst als een vaag getril, maar na een aantal seconden schudt alles om ons heen", schrijft Gerrit-Jan op zijn blog.

Ze merken dan nog niet gelijk iets van de schade die de beving heeft aangericht. In eerste instantie vrezen ze vooral voor een mogelijke tsunami. "Mensen waren in paniek en riepen 'Tsunami, Tsunami!'"

Met wat anderen vluchten ze een berg op. Er komt uiteindelijk geen tsunami, maar de angst voor naschokken is groot. Ze slapen buiten, onder afdakjes. "Bij elke naschok vliegt iedereen overeind."

De jongens mochten bij de lokale bevolking onder afdakjes slapen (Foto: Jasper Huizinga)
De jongens mochten bij de lokale bevolking onder afdakjes slapen (Foto: Jasper Huizinga)
De jongens mochten bij lokale bevolking onder afdakjes slapen

De volgende dag ontdekken ze hoe groot de schade is. Er zijn doden en veel huizen zijn ingestort.

Bali

Naschokken blijven het eiland teisteren, en de jongens besluiten een vlucht naar Bali te boeken. "Onderweg naar het vliegveld zagen we hoeveel mensen de nacht buiten hebben doorgebracht. Overal staan tenten, geïmproviseerde kampen en restanten van slaapplekken."

Jasper vertelt over de situatie op Lombok

"Het is jammer dat we niet konden blijven om te helpen, maar het was te onveilig", zegt Jasper. "Ik heb Lombok met een zwaar gemoed verlaten, maar ik ben blij dat we nu veilig zijn."

Nog niet terug

Al hebben ze Lombok moeten ontvluchten, plannen om al naar Nederland terug te gaan hebben ze niet. "We gaan gewoon vakantie vieren op Bali."

Als Overijsselaars de getroffen inwoners van Lombok willen steunen, kan dat via Stichting Harapan Baru Aalten Nederland, laat Jasper weten. Mensen kunnen doneren op IBAN NL49RABO 0310390249, onder vermelding van "Aardbeving Lombok".

Meer over dit onderwerp:
aardbeving Lombok Bali Regio Hengelo Nieuws
Deel dit artikel: