Metershoog beeld naar Lowlands: "We moeten kunst naar mensen brengen"

Ze zijn allebei zo'n tien meter hoog en vandaag verhuizen ze van Salland naar Biddinghuizen: twee standbeelden van Museum De Fundatie in Zwolle en Kasteel Het Nijenhuis in Wijhe zijn dit weekend te zien op het festival Lowlands. "Dat is belangrijk", zegt Ralph Keuning, directeur van De Fundatie, die kunst op deze manier letterlijk naar een ander publiek wil brengen.

"We hebben 17 miljoen Nederlanders van wie we weten dat 3,5 miljoen regelmatige museumbezoekers zijn. Dat betekent dat er 13,5 miljoen Nederlanders zijn die niet in musea komen. En ik vind het toch heel belangrijk dat ze die kunst zien, dus het is heel interessant om hele goede kunst op mooie plekken te brengen waar veel mensen zijn."

Standbeelden De Fundatie naar Lowlands (Foto: Museum De Fundatie)
Standbeelden De Fundatie naar Lowlands (Foto: Museum De Fundatie)
Mikkel - Tom Claassen


Samenwerking
De samenwerking van Museum de Fundatie en Lowlands begon tien jaar geleden. Samen kochten ze een kunstwerk dat eerst te zien was op Lowlands en daarna een plek kreeg in de beeldentuin van Kasteel Het Nijenhuis. Dat werd een aantal keer herhaald en net als vorig jaar, is ook dit jaar het tien meter hoge kunstwerk Mikkel van Tom Claassen te zien.


"Wat nu wel een noviteit is, is dat we Stepping Stones van Ronald Westerhuis, dat heel prominent op het plein voor Museum De Fundatie in Zwolle staat, ook gaan verhuizen. Dus dat is wel een hele interessante."

Stepping Stones - Ronald A. Westerhuis (Foto: Museum de Fundatie)
Stepping Stones - Ronald A. Westerhuis (Foto: Museum de Fundatie)
Stepping Stones - Ronald A. Westerhuis


Breed programma
"Lowlands is een verschrikkelijk interessant festival. Het festival heeft een traditie van breed programmeren. Niet alleen muziek, maar ook theater en debat, beeldende kunst. Er hangt ook een heel programma omheen. We doen gesprekken met het publiek. Ik interview Ronald Westerhuis en dan ontstaan er gesprekken met het publiek."

Festivalbezoekers die enthousiast zijn geworden van de kunst, kunnen vervolgens met hun polsbandje gratis naar binnen bij Museum De Fundatie in Zwolle.

Ralph Keuning over de standbeelden op Lowlands bij Radio Oost

Ralph Keuning over de standbeelden op Lowlands bij Radio Oost

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.