'Toename drugscriminaliteit in wijken gevolg van falend overheidsbeleid'

De toename van criminele activiteiten in woonwijken, zoals de wijk Nieuwstraatkwartier in Almelo, is het gevolg van falend beleid van de overheid. Dat zegt Statenlid Robert Jansen van GroenLinks in Overijssel.

Jansen reageert met die uitspraak op de grootscheepse politieactie vandaag in Almelo, waarbij onder meer drie wietkwekerijen werden opgerold. Dertien mensen werden aangehouden.

 

Volgens Jansen gaat het mis omdat bezit en gebruik van softdrugs worden gedoogd, terwijl teelt en handel strafbaar zijn. "Dat is een scheve situatie", aldus Jansen.

 

Teelt op platteland

De GroenLinks politicus pleit voor het toestaan van legale teelt in kassen op het platteland van Overijssel. "Dat voorkomt dat kwekerijen op veel te kleine zolderkamertjes in dichtbevolkte gebieden worden ingericht, zoals in Almelo, met alle risico's en overlast van dien."

 

Het is een heel ander geluid dan dat van gedeputeerde Eddy van Hijum (CDA). Afgelopen weekend riep Van Hijum het kabinet juist op om de drugshandel harder aan te pakken. Volgens de CDA-politicus leidt verder gedogen van softdrugs alleen maar meer criminaliteit, geweld, ondermijning van de rechtstaat en overlastgevend drugstoerisme in de hand.

 

Harde lijn

Ook de PVV is voor een harde lijn. Fractieleider Erik Veltmeijer van de PVV in Overijssel: "Zo'n actie als in Almelo kan niet vaak genoeg gebeuren. Ik weet zeker dat er een preventieve werking van uitgaat en mensen minder snel een wietplantage zullen beginnen, uit angst dat die wordt opgerold."