Verdient Hengelo de titel techniekstad nog?

Hoog bezoek woensdagmiddag in de provincie Overijssel. Koning Willem Alexander bezocht Hengelo om het jubileum van 150 jaar techniekstad te vieren. Maar de ontwikkelingen gaan razendsnel en bijblijven is een grote uitdaging voor de stad.

De rijke, technische geschiedenis van Hengelo begon in 1938 met machinefabriek Stork. "Maar de techniek is aan het veranderen', zegt Job van Harmelen van elektronica concern, Thales in Hengelo. "In de hardware die wij maken, zit tegenwoordig steeds meer software.'' 

Aanpoten

Bij het ROC van Twente in Hengelo is het aanpoten om deze veranderingen bij te kunnen houden. Trudy Vos, lid van het College van Bestuur bij het ROC; "Het is hard werken maar we doen het graag." Onlangs werd bijvoorbeeld de opleiding precisietechniek in het leven geroepen om aan de wensen van het bedrijfsleven te kunnen blijven voldoen.

Maar lang niet al het potentieel wordt benut volgens van Harmelen. "We zijn op zoek naar vrouwen in de techniek en ook software engineers zijn erg gewild." Het is voor een techniekstad als Hengelo van belang om aantrekkelijk te zijn - en te blijven voor toptalent uit het hele land. 

Concurrenten

Om te concurreren met de randstad en steden als Eindhoven, zet Sander Schelberg, de burgemeester van Hengelo, bereikbaarheid van Twente hoog op de agenda. "We willen hard werken aan één uur reistijd van Hengelo naar Amsterdam."

Hengelo heeft de ambitie om voor te blijven lopen in nieuwe technologische ontwikkelingen. De burgemeester geeft als voorbeeld de fotonica; een nieuwe technologie waarbij de snelheid van licht wordt gebruikt in de nieuwste microchips. "We moeten daar nu op inzetten. En dat kunnen we niet alleen. Dus dat betekent dat onderwijs, gemeenten en ondernemers moeten samenwerken om dat te bewerkstelligen." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Regio Hengelo Koning Willem Alexander Nieuws
Deel dit artikel: