Provincie neemt preventieve maatregelen tegen uitbraak varkenspest

De provincie neemt preventieve maatregelen om een uitbraak van de Afrikaanse varkenspest te voorkomen. Zo komen er waarschuwingsborden op parkeerplaatsen langs wegen met de boodschap om geen etenswaren in de natuur achter te laten.

Verder wordt de jacht op wilde zwijnen geïntensiveerd. Gedeputeerde Hester Maij van natuur zegt dat dit vooral op de Sallandse Heuvelrug en in natuurgebied Engbertsdijkvenen gebeurt. "Hier leven in onze provincie de meeste wilde zwijnen en zijn de besmettingsrisico's het grootst."

De maatregelen worden genomen in samenspraak met andere provincies waar veel wilde zwijnen leven en het Rijk. Aanleiding is de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest in België vorige maand. De virusziekte is zeer besmettelijk en vaak dodelijk voor varkens en wilde zwijnen. Een uitbraak van de ziekte kan ernstige gevolgen hebben, omdat er nog geen behandeling of vaccin tegen bestaat.


Hester Maij: "De oorzaak van de uitbraak in België was voeding dat was meegenomen uit het oosten van Europa. Dat is het gebied waar de Afrikaanse varkenspest al enige tijd rondwaart. Daarom gaan we de waarschuwing om voorzichtig met voedsel om te gaan ook in verschillende talen communiceren."

Ongevaarlijk voor mensen

De provincie heeft inmiddels ook een plan klaarliggen in het geval de varkenspest toch uitbreekt in Overijssel. Afrikaanse varkenspest is ongevaarlijk voor mensen.

Meer over dit onderwerp:
jacht Overijssel Nieuws
Deel dit artikel: