Eerste skaters in gloednieuw Indoor Skatepark Zwolle

Na drie jaar plannen maken en geld bij elkaar halen om hun indoor skatebaan te realiseren, is het zover. Het derde indoor skatepark van Overijssel opende vandaag, namelijk in Zwolle.

Het nieuwe indoor skatepark in Zwolle is de hiermee het derde overdekte skatepark van Overijssel. Skateboarders, inline-skaters, BMX-ers en steppers kunnen hier tijdens de wintermaanden terecht, als de wegen en skateparken niet fijn meer zijn om te berijden. Voor skaters is het van belang dat die wegen goed droog zijn.

En droog is deze overdekte skatehal zeker. De hal telt zo'n driehonderd vierkante meter. In de ruimte verschillende skateobjecten. Deze zijn allemaal gemaakt van hout. "Daar ben ik blij mee. Dat vind ik veel fijner dan wanneer ik over ijzer moet", zegt één van skaters die vandaag als eerste de baan probeerde. 

Het indoor skatepark in Zwolle opende vandaag haar deuren  (Foto: RTV Oost)
Het indoor skatepark in Zwolle opende vandaag haar deuren (Foto: RTV Oost)

Hout

Want ondanks dat de hal nog niet af is, is het park wel geopend vandaag. Voor het eerst is het park toegankelijk voor bezoekers. "We willen het park wel vast deels openstellen, ook al is het nog lang niet klaar", vertelt Bart Maljers, één van de initiatiefnemers van het park.

Ondertussen wordt er hard doorgewerkt. In de hoek liggen stukken hout. Op een bouwtafel liggen allerlei bouwmaterialen. Aan de hoeveelheid zaagsel te zien, zijn die materialen net nog gebruikt. Zo ruikt het ook.

Graffiti?

Maljers heeft grootse plannen met hun pand aan bedrijventerrein 'De Vrolijkheid': "Ik wil dat deze plek meer wordt dan alleen een park om te skaten. Ik wil dat dit een plek wordt waar jongeren elkaar gaan ontmoeten en waar verschillende groepen elkaar leren kennen",  legt Maljers uit.

"Er komt hier nog een barretje in", vervolgt hij, wijzend naar een kleinere houten ruimte. "Het toilet en het keukenblok zijn net aangesloten. Het moet nu zoveel mogelijk een huiselijke sfeer krijgen. Ik ben ook van plan om ergens graffiti te gaan spuiten. Ik ben er zelf niet weg van, maar het zou hier mooi passen", meent Maljers. 

Vrijwilligers

Drie jaar lang zorgden Maljers en zijn mede-oprichters ervoor dat het park gerealiseerd kon worden. Financieel gezien was dit een grote uitdaging. "Anders dan andere skateparken krijgen wij geen langdurige subsidie. En dat is lastig. Tot nu toe gaat het goed, maar er moeten inkomsten binnen blijven komen om de volgende delen van de bouw te kunnen bekostigen en het skatepark in leven te houden", vertelt Maljers.

Met behulp van een éénmalige subsidie van gemeente Zwolle en het Hervormd Weeshuis is in ieder geval de eerste stap bekostigd: een ruimte huren en materialen aanschaffen.

Maar hoe gaat de stichting ervoor zorgen dat het park kan blijven bestaan? "Ik denk dat we een eind komen met de vijf euro entree die we vragen. Daarnaast zijn we onlangs een crowdfundingsactie gestart. Dan kan iedereen die wil, iets doneren aan de stichting. Op deze manier hopen we toch een beetje bestaanszekerheid te creëren voor het park".

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Zwolle Nieuws
Deel dit artikel: