Veel bladval zorgt voor topdrukte bij bladblazers

Tuinen, wegen en velden liggen er nu vol mee: bladeren. De laatste paar dagen viel er veel blad van de bomen en dat betekent dat bedrijven die de taak hebben het groen binnen de gemeente te onderhouden, het druk hebben.

Vier veegwagens, twee zuigwagens en veertig man gingen vandaag op pad binnen de gemeente Deventer om overtollig blad van openbare wegen te verwijderen. Groenbedrijf Deventer is verantwoordelijk voor het onderhoud van het groen binnen de gemeentegrenzen en draait op het moment dan ook op volle toeren.

Zacht weer, veel werk

"We hebben de laatste tijd eigenlijk heel zacht weer gehad. De bladeren bleven daarom langer hangen dan normaal. En dat betekent dat het blad nu allemaal van de boom valt. Vorige week ging het snel omdat het eindelijk wat kouder werd", vertelt Hans Prinsen, coördinator bij Groenbedrijf Deventer.

Gemeente Deventer besteedt het groenonderhoud uit, een constructie die meerdere gemeenten hanteren. Groenbedrijf Deventer is in dit geval verantwoordelijk voor al het openbare groenonderhoud. En daar valt in de herfst ook de zorg van bladeren onder.

In september begon Groenbedrijf met de voorbereidingen voor de herfst en inmiddels zitten ze op hun piek. Waar ze voorheen nog met één wagen per week reden, rijden ze nu met vier wagens op een dag.

Overlast

Het is volgens Prinsen van belang dat de bladeren zo snel mogelijk worden verwijderd van de straat. "Overtollig blad geeft veel overlast. Het komt echt overal terecht; in straten, maar ook in riolen bijvoorbeeld."

Naast het gegeven dat het teveel blad overlast kan veroorzaken, is er volgens Prinsen nog een andere reden die de verwijdering van blad noodzakelijk maakt, namelijk: veiligheid.

"Het kan gevaarlijke situaties opleveren als er veel blad op straat ligt. Mensen kunnen niet altijd goed zien waar de weg ophoudt en waar de berm begint. Ook kun je makkelijk uitglijden over natte bladeren. Het blad moet dan zo snel mogelijk weg, om ongelukken te voorkomen", vervolgt Prinsen.

Fermentatie

Het Groenbedrijf blijft voorlopig nog wel even draaien op volle toeren. De verwachting is dat er in totaal 2200 ton aan blad wordt verwijderd binnen de gemeente. En voor een groot gedeelte van dit blad is al een bestemming.

"Van een groot deel, 2000 ton, gaan we Bokashi maken. Dit is het fermenteren van blad. Anders dan bij composteren, komt er bij het proces van fermenteren geen CO2-uitstoot vrij. Het overige blad gaat naar particulieren of biologische boeren."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Deventer herfst Nieuws
Deel dit artikel: