Scholen Nieuwleusen roepen ouders op om bij te springen bij uitval leraren

Basisscholen in Nieuwleusen roepen de hulp in van onder meer ouders met een pabo-diploma om het tekort aan leraren bij ziekte of langdurig verlof te helpen opvangen. Er zijn geen invallers te krijgen en de scholen hebben vanwege ziekte en personele problemen al een aantal keer leerlingen naar huis moeten sturen.

De oproep van directeur Oetze Wiersma van de overkoepelende stichting voor Primair Christelijk Onderwijs in Nieuwleusen (PCO-N) komt in de nieuwsbrieven en stond vandaag al op de Facebook-pagina van een van de scholen. In totaal vallen vier scholen in Nieuwleusen onder de stichting. 

(tekst gaat verder onder afbeelding)

Wiersma heeft verschillende basisscholen onder zijn hoede. Het probleem speelt niet alleen in Nieuwleusen, maar ook in Ommen. "En uit contact met andere schoolbesturen in onze regio hoor je dezelfde verhalen. Er is een schreeuwend tekort aan personeel."

Intern oplossen

"Uiteraard proberen we als school eerst intern te schuiven met collega's, zoeken we invallers, vragen we parttimers extra te werken, maar er is een grens aan wat een school of collega kan doen. In geval van nood of plotselinge uitval willen we proberen om externe mensen met een pabo-diploma in te schakelen. Misschien ouders of gepensioneerde leraren die vanuit een soort eigen invalpool kunnen worden opgeroepen."

Invalpool leeg

In de reguliere invalpool zitten bijna geen invallers meer en aangezien meerdere scholen hengelen naar leerkrachten lopen veel scholen tegen hetzelfde probleem aan: er is geen vervanging te krijgen.

"Met het extra geld van het Rijk hebben we al meer onderwijspersoneel aangenomen om de werkdruk te ontlasten, maar in geval van nood door ziekte of verlof is dit niet voldoende. We zetten echt niet zomaar iemand voor de klas, maar misschien zijn er wel mensen die ons uit de brand willen helpen. Doel is om een lijst samen te stellen met noodnummers."

Met het griepseizoen voor de deur wil het stichtingsbestuur vooruit denken en is de oproep vooral bedoeld om het probleem duidelijk te maken.

"Geen enkele school stuurt leerlingen graag naar huis, maar soms kan je niet anders. Om dit te voorkomen dat het komende winter erger wordt zoeken we naar oplossingen en misschien is dit er wel een."

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: