Onderzoek naar visstand nevengeulen Vecht: "Zoveel vis had ik niet verwacht"

Twee dikke snoeken en zo'n vijf ton aan kleinere vissen. Dat was de vangst van vandaag tijdens een onderzoek naar de visstand in de nevengeulen van de Vecht. "Het was vooral heel véél vis."

Het onderzoek is in volle gang. "Het resultaat is iedere keer en iedere dag weer anders, dus het blijft altijd spannend wat we aantreffen", vertelt Mark Kouwenhoven van Sportvisserij Oost-Nederland. 

Nevengeulen voor visstand

In 2015 werden er nevengeulen aangelegd in de Vecht. Dit zijn gegraven, kleine zijrivieren. Het doel van de geulen is het bevorderen van de waterstroom van de Vecht en een leefomgeving creëren voor stromingsminnende vissen, vissen die het liefst in stromingen leven.

Maar of deze nevengeulen inderdaad zorgen voor meer vissen, is de vraag. Om daar duidelijkheid over te kunnen geven startte Waterschap Vechtstroom een onderzoek. Middels veldwerk onderzoekt het waterschap vijf jaar lang de visstand in de nevengeulen, om te kijken of er daadwerkelijk meer stromingsminnende vissen leven.

Kwabaal of zeeforel?

De uitvoering van dit onderzoek is in handen van Sportvisserij Oost-Nederland, versterkt door studenten van de Sportvisacademie in Zwolle. Het onderzoek is nu in haar tweede jaar. "Vorige week waren we bij de nevengeul bij Diffelen. Daar was de vangst een beetje teleurstellend. We vingen weinig vis", zegt Kouwenhoven. 

"Het allermooiste zou zijn als we vandaag kwabaal of zeeforel vangen. Dat zijn echt de bijzondere soorten. Maar de winde zou ook mooi zijn, dat is een stromingsminnende vis, dus dat zegt dan wel wat over de stand van de Vecht", aldus Kouwenhoven.

Dikke snoek 

"Maar geen dag is hetzelfde", hervat hij. Vandaag deden ze hetzelfde onderzoek, maar dit keer in Ommen. En daar was de vangst beduidend beter. Naast twee grote, dikke snoeken zijn er ook veel kleinere vissen gevangen.

"Deze kleintjes konden we alleen vangen bij het elektrische vissen. Het waren er echt enorm veel. Ik denk dat het gaat om vijf ton vis", vertelt Kouwenhoven. Het gaat voornamelijk om kleine vissen als blankvoorn, alver en winde. En dat is positief, meent Kouwenhoven, "want dit zijn stromingsminnende vissen en dat is precies waarvoor die nevengeulen zijn gemaakt".

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
vechtdal Vecht vis sportvissen Nieuws
Deel dit artikel: