Bewoners Nieuwstraatkwartier Almelo lanceren enquête voor betere reputatie: "Veilig wonen hier"

De bewoners van het Nieuwstraatkwartier zijn een charmeoffensief begonnen om hun wijk in een positiever daglicht te plaatsen. De buurt kwam afgelopen zomer uitgebreid in het nieuws vanwege een grootscheepse politieactie. De bewoners hebben nu een enquête opgezet, waaruit blijkt dat zij zich veilig voelen in hun eigen wijk.

Bij de spraakmakende politieactie werden zelfs 450 opsporingsfunctionarissen ingezet. Er werden niet alleen meerdere hennepkwekerijen opgerold, maar ook heeft het Openbaar Ministerie te kennen gegeven dat tientallen verdachten zich voor de rechter zullen moeten verantwoorden.

De bewoners van de wijk zelf herkennen zich echter niet in het beeld dat daardoor van hun wijk is ontstaan. Integendeel, ze voelen zich er helemaal thuis.

'Extra ons best doen'

"De wijk wordt gezien als onveilige en criminele buurt", meent Gülseren Tekirdag, familielid van meerdere verdachten.  "Wij moeten extra ons best doen om ons te bewijzen. Op het moment dat wij zeggen dat we uit deze buurt komen, dan krijg je wel speciale blikken."

Enquête
Vandaar dat buurtbewoner Hilbert Mast via Facebook een enquête lanceerde. In totaal reageerden 160 mensen op het onderzoek. "Daaruit blijkt dat 95 procent van de stemmers de buurt veilig vindt", zegt Hilbert Mast.

'Eén grote familie'

Mast draagt die mening zelf ook. "Ik weet zeker dat hier de minste inbraken plaatsvinden. Het is juist heel veilig, omdat we allemaal op elkaar letten." "We zijn één grote familie", vult Tekirdag aan. "Kinderen noemen volwassenen hier niet voor niets oom en tante."

'Aan schandpaal genageld'

Dat er nog meerdere verdachten vastzitten en dat er rechtszaken volgen? "Justitie heeft mensen zomaar aan de schandpaal genageld", vindt Mast. "Er gebeurt overal wel eens wat, waar is dat niet het geval?"

Ondergeschoven kindje

Wel vindt Tekirdag het Nieuwstraatkwartier een 'ondergeschoven kindje'. De bewoners worden regelmatig door de autoriteiten vergeten: "Je ziet bezemwagens van de gemeente wel over de grote straten rijden om bijvoorbeeld het vuurwerk op te ruimen, maar wij moeten dat hier zelf doen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.