"Zwolle heeft alleen plek voor uitvoerende kunst, de stad vergeet de theatermakers"

Jeroen Kriek is op, doodmoe van het kunst- en vliegwerk waarmee hij en theatergezelschap The Young Ones de laatste jaren hebben moeten knokken om het hoofd boven water te houden. De artistiek leider zegt dat er een noodzaak is voor theatermakers in de hoofdstad van Overijssel, maar dat de steun er niet is.

In de koude en wat desolate loods aan de Grote Voort op het industrieterrein in Zwolle vertelt Kriek dat hij de laatste jaren zijn gezelschap heeft 'uitgewoond' en dat de rek eruit is. Volgens Kriek gaat het niet meer, ondanks dat de mensen zo loyaal zijn aan het theater.

Cultuur is noodzakelijk

"Zwolle kent veel uitvoerende en vertonende kunst. Denk aan schouwburg Odeon en theater De Spiegel, museum De Fundatie: prachtig, maar wat mist is ruimte voor de theatermakers. In de stad zitten drie artistieke opleidingen, maar cultuur is zo uitgekleed in de stad dat de meeste kunstenaars zo snel als ze kunnen weggaan na het afstuderen."

Jeroen Kriek vond het gesprek van afgelopen donderdag het moeilijkste van alles: 'zijn' mensen vertellen dat hij stopt en dat dus The Young Ones stopt. Hij hoopt dat zijn beslissing een signaal afgeeft aan de gemeente Zwolle, de gemeenschap in het algemeen en de provincie. 

Broedplaats

"Wat mist in Zwolle en ook wel in andere steden is een duurzame creatieve plek, een broedplaats, voor theatermakers. Jonge mensen die zich kunnen ontwikkelen, die fouten kunnen en mogen maken en kunnen groeien. Vergeet niet dat uit een theater als The Young Ones de nieuwe generatie theatermakers komt. Dat het een plek is voor jongeren die zichzelf zoeken. Jongeren die dankzij het theater zelfvertrouwen krijgen, zich ontwikkelen en dit verhaal meenemen in hun verdere leven, toekomstige theaterdocenten. Kunst is zoveel meer."

Kriek ziet een toekomst voor theatermakers in Zwolle, maar niet meer onder zijn leiding. Hij weet dat er opvolgers zijn, maar niet in een situatie zoals de in de laatste tien jaar. "Dat wens ik niemand toe, maar er is een toekomst, als er voldoende steun komt en een vaste plek."

D66 in Zwolle en de SP in Provinciale Staten hebben al vragen gesteld over het nieuws dat The Young Ones stoppen als theatermakers.

Reactie gemeente Zwolle

De gemeente laat weten dat ze het betreuren dat The Young Ones besloten hebben te stoppen. In een eerste reactie zegt wethouder Schuttenbeld dat ze het waardeert hoe het theatergezelschap de laatste tien jaar mooie projecten heeft gemaakt met en voor jongeren.

"We bezinnen ons als gemeente op de ontstane situatie en gaan op korte termijn met verschillende partners in de stad in gesprek."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Zwolle The Young Ones theater Cultuur Nieuws
Deel dit artikel: