Kun jij handschriften uit 1528 ontcijferen? Historisch Centrum Overijssel zoekt hulp

Het Statenarchief uit het jaar 1528 tot en met 1813 wordt gedigitaliseerd. Een voorstel van D66 Overijssel dat nu werkelijkheid wordt. Over negen jaar moet het oude archief digitaal in te zien zijn, maar daarvoor moeten wel eerst deze teksten ontcijferd worden.

Een tekst uit het oude archief.  (Foto: RTV Oost/Fieke van den Esschert)
Een tekst uit het oude archief. (Foto: RTV Oost/Fieke van den Esschert)

In het depot van Historisch Centrum Overijssel (HCO) staat 60 meter aan archief waar het om draait. Dat zijn ongeveer 300.000 scans die gemaakt moeten worden om alles te digitaliseren. "Hier hebben we bijvoorbeeld het resolutieboek van Ridderschap en Steden uit het jaar 1737", aldus rijksarchivaris van Overijssel Margreet Vink-Bos. 

Computer

Samen met vrijwilligers hoopt het HCO de klus te klaren. "We beginnen met de nieuwste teksten. Die zijn het makkelijkst te lezen. Op die manier kunnen de mensen wennen aan het lezen van het archief. Ook gaan we gebruik maken van een transscriptietool. Daarmee wordt de computer getraind om de handschriften te herkennen", vertelt Vink-Bos. 

Vieren

Het plan om dit archief te digitaliseren is niet zomaar bedacht. In 2028 bestaat Overijssel namelijk 500 jaar. Dan moet de klus dus ook af zijn. "Dat is een mooi moment om het 500 jarig bestaan op deze manier te vieren', meent Rob Wertheim van D66 Overijssel. "Op die manier kan iedereen zien wat wij als provincie allemaal hebben gedaan. Ik denk ook dat het belangrijk is dat elke provincie haar archief op orde heeft en toegankelijk maakt voor publiek." 

 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Zwolle Historisch Centrum Overijssel D'66 Nieuws
Deel dit artikel: