Twents Zwerkbalteam naar EK: "We snappen wel dat het lachwekkend is"

Een sport geïnspireerd op de verhalen uit Harry Potter. Dat is Quidditch, oftewel Zwerkbal zoals wij in Nederland zeggen. En het is geen grap: het blijkt een professionele sport te zijn. Een team uit Enschede speelt dit weekend zelfs het Europees kampioenschap van deze sport.

Op het UT-terrein bezochten wij een training van de groep enthousiaste zwerkbalspelers van het team de Twentse Thestrals. Gewapend met bitjes in de mond en een plastic stok tussen de benen (geïnspireerd op de bezemsteel van Harry Potter) bereidt het team zich voor op komend weekend. Als je als buitenstaander naar de sport kijkt, kun je een lach niet onderdrukken. "We snappen dat het er lachwekkend uitziet", zegt speler Lars van den Broek. 

Serieus

"Maar uiteindelijk gaat iedereen hier, net zoals bij voetbal of hockey, vol voor de winst", gaat Van den Broek zijn verhaal verder. "Dus ondanks dat het er niet altijd serieus uitziet, is het wel degelijk een hele serieuze sport."

Tactisch spel

De sport is een mengeling tussen handbal, trefbal en rugby. "Er zijn vier ballen tegelijk in het veld, dus er gebeurt heel veel. Met drie ballen kun je elkaar afgooien, zoals bij trefbal en met een andere bal kun je scoren door in één van de drie hoepels te gooien. In de tweede helft komt er nog een klein balletje het veld in, de snitch. Die hangt aan de broek van de scheidsrechter en als je die afpakt, scoor je 30 punten."

En dan is er dus nog de 'bezemsteel'. "Die moet je te allen tijde tussen je benen houden. Als die op de grond valt, dan moet je terug naar je eigen honk."

Fan

Alle teams bestaan uit mannen en vrouwen. Anouk Heitink is één van de vrouwelijke spelers van de Twentse Thestrals. "Mijn broertje speelde dit spel ook en hij vond dat ik het ook een keer moest proberen. Ik ben namelijk een enorme Harry Potter-fan", vertelt Heitink. "Ik ben toen een keer naar een open training gegaan en ik was compleet verrast door de sport. Ik nam het eerst niet serieus, maar ik vond het al snel onwijs leuk."

Champions League

De sport is in 2005 in de Verenigde Staten ontstaan en wordt inmiddels door een kleine duizend teams over de hele wereld gespeeld. Eind 2017 speelden de Twentse Thestrals hun eerste wedstrijd. In Nederland zijn een handvol zwerkbalteams, maar het team uit Enschede is het enige Nederlandse team dat zich heeft geplaatst voor het EK. "Het is de Champions League van deze sport", glundert Van den Broek. Maar of ze kans maken op de overwinning? "Ik denk dat wij heel blij mogen zijn als we in de top vier eindigen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
zwerkbal Twentse Thestrals Regio Enschede Nieuws
Deel dit artikel: