FC Twente-fan: 'Slechtste moment voor seizoenkaart, werd het beste'

"Het besluit kwam al enkele dagen na de degradatie van FC Twente. Mijn zoon en ik zouden een seizoenkaart nemen voor het nieuwe seizoen in wat later de Keuken Kampioen Divisie zou gaan heten. Een besluit dat ik nam in een lichte opwelling. Maar het slechtste moment om seizoenkaarthouder te worden, was misschien ook wel het beste." RTV Oost-redacteur en FC Twente-fan Pepijn Bolscher klom in de pen om 'zijn' seizoen op papier te schrijven.

'Het is makkelijk om betalend supporter van een club te worden als het goed gaat. Als jouw club net sportief de bodem aangetikt heeft, ligt dat een stuk minder voor de hand. Met welke selectie FC Twente de eerste divisie, want dat bekt toch makkelijker, in zou gaan, was nog volstrekt onduidelijk. Over de vraag of FC Twente degradatie naar die eerste divisie financieel zou overleven, kon weinig gezegd worden. 

 

Maar het leek mij leuk om eens in de twee weken met mijn zoon op pad te gaan, samen naar De Grolsch Veste. De seizoenkaarten kwamen er; voor Vak 305, tweede ring recht boven Vak P.

Het Diekman

Voor mij was het overigens niet de eerste seizoenkaart. Toen ik ongeveer net zo oud was als mijn zoon, ging ik al eens een seizoen tweewekelijks naar FC Twente. Samen met mijn broer. In een tijd dat je nog niet door elektronische poortjes hoefde om het stadion binnen te komen. Voor vak PP in stadion Het Diekman knipte destijds een suppoost een stukje uit je seizoenkaart.

 

Dit seizoen was het zelden goed wat we zagen in De Grolsch Veste. Natuurlijk, er waren de overwinningen op Sparta Rotterdam, Roda JC, NEC en FC Volendam. Maar we waren ook getuige van de vernedering door Jong Ajax met 2-5. En we zagen een boel wedstrijden waarin FC Twente worstelde, maar gelukkig vaak boven kwam.

High five

In vak 305 is mijn zoon eigenlijk een vreemde eend in de bijt, zeker in het deel waar wij zitten. Om de week staat hij daar als tiener tussen volwassen mannen mee te zingen en te springen. Af en toe moet hij op zijn tenen staan om de wedstrijd te kunnen volgen. Maar hij is één van hen. Na elke goal draaien de mannen een rij voor ons zich om voor een high five. En steeds vaker draaien ze zich ook tijdens de wedstrijd even om: "Je kunt het toch nog wel zien hè?"

 

Natuurlijk, het was vaak hemeltergend slecht. Maar FC Twente heeft er dit seizoen een echte supporter bij gekregen. Mijn zoon geniet; van de sfeer, van het zingen en het juichen. 

Faillissement

Ik volg FC Twente ook als journalist van RTV Oost, heb dit jaar menig verhaal geschreven over de penibele situatie van de club, kritische vragen gesteld aan gemeente en FC Twente, want wie met een objectieve blik kijkt naar alles wat er is gebeurd, kan het eigenlijk nauwelijks geloven. Hoe de club keer op keer ontsnapt aan een faillissement. Dankzij betrokken investeerders, maar ook dankzij de gemeente die zo diep in de club zit dat van een keuze nooit sprake is geweest.   

 

Maar nadat ik de trappen richting tweede ring heb beklommen, word ik weer supporter, wachtend op een bevlieging van Aitor, een penalty van specialist Tom Boere of op beslissende acties van sterkhouders Peet Bijen, Joël Drommel en natuurlijk Wout Brama.

 

Die laatste beleefde gisteren een absolute primeur. Welke speler wordt binnen tien jaar landskampioen en kampioen van de eerste divisie, met dezelfde club? Wint alle prijzen in Nederland die er te winnen zijn met één club? Niemand dus, behalve Wout Brama.

Weer niet goed

De kampioenswedstrijd was weer niet goed. Maar ja, dat hoort ook een beetje bij kampioenswedstrijden. Kippenvel hadden we op onze armen toen FC Twente het veld betrad. We hoorden het keiharde vuurwerk, maar zagen er niet veel van omdat we onderdeel waren van de sfeeractie van het publiek. We hielden een zwart vel omhoog en genoten. 

Sfeeractie voor duel FC Twente - Jong AZ (Foto: Pro Shots)
Sfeeractie voor duel FC Twente - Jong AZ (Foto: Pro Shots)

Fotograaf: ProShots

 

Zoals we eerder die middag al hadden genoten toen we als één van de eersten gingen zitten in ons vak. Joël Drommel toejuichten toen hij als eerste, met de andere keepers, naar buiten kwam. Ik hoorde mijn zoon extra hard zingen toen de rest van de selectie zich op het veld meldde. De wedstrijd was slecht maar de vreugde was er niet minder om toen bleek dat Sparta Rotterdam ging verliezen van Jong PSV en FC Twente genoeg had aan een punt tegen Jong AZ. FC Twente kampioen en in een jaar terug naar de eredivisie.

Tot drie keer toe het veld op

Gisteren zag mijn zoon hoe Blaise N'Kufo de schaal uitreikte. Nou ja, dat was de bedoeling. Maar omdat tot drie keer toe supporters het veld opkwamen, viel de huldiging in duigen en bleef ik na afloop zitten met een teleurgestelde jongen, die zijn helden graag had willen toejuichen vanaf de tribune. In plaats daarvan zagen we supporters die bezit hadden genomen van het veld. Onder hen ook opvallend veel oudere supporters. Veertigers en vijftigers die het feest met de spelers voor zichzelf opeisten. 

 

Ik had van te voren aan mijn zoon verteld hoe dat ging, zo'n huldiging. Een schaal die wordt uitgereikt aan de aanvoerder en dan de ereronde. Dat laatste heeft er geen moment ingezeten. De uitreiking van de schaal moest zelfs worden onderbroken omdat supporters, nadat ze eerder al waren teruggestuurd, opnieuw het veld opkwamen. Waren onder hen ook de supporters die vorig seizoen nog dikke zwarte rook lieten neerdalen over de tribunes en het veld tijdens het laatste thuisduel van vorig seizoen met NAC Breda? 

Blaise N'Kufo 

Mijn zoon was drie jaar oud toen FC Twente landskampioen werd; te jong dus om zich iets te kunnen herinneren. Ik vertelde hem over Blaise N'Kufo, de all time topscorer van FC Twente, verwees naar het standbeeld buiten De Grolsch Veste en vertelde over de prachtige goal die de Zwitser eens scoorde tegen Feyenoord: met zijn linkerarm in het verband slalomde hij door de defensie en schoot de bal onhoudbaar in de lange hoek.

Over een jaar of 25 zit mijn zoon misschien met zijn zoon in het stadion en vertelt hij over hoe hij lang geleden Aitor zag schitteren in het jaar dat FC Twente kampioen werd van de eerste divisie.

 

Vanavond eerst de huldiging; juichen voor de helden van nu, alsnog.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
112 FC Twente Regio Enschede Nieuws
Deel dit artikel: