Twence verpakt brandbaar afval in plastic balen om broeibrand te voorkomen

Afvalverwerker Twence heeft al dertig procent van het brandbaar afval in plastic verpakt. Het duurt nog wel even voordat al het afval is ingepakt.

Het was de laatste weken herhaaldelijk raak bij Twence, brand veroorzaakt door broei. Door het afval te verpakken in plastic hoopt Twence het brandrisico te verminderen. "Er kan nog wel broei ontstaan maar het zal niet gaan branden omdat er geen zuurstof bijkomt. Maar broeibrand is nooit honderd procent te voorkomen", aldus Twence woordvoerder Evelien Morriën. 

Branden Twence nooit helemaal te voorkomen (Foto: RTV Oost / Ruud Dilling)
Branden Twence nooit helemaal te voorkomen (Foto: RTV Oost / Ruud Dilling)

Warmtecamera's"

Twence heeft sinds een grote brand op 1 juli vorig jaar niet stilgezeten. De afvalverwerker heeft flink geïnvesteerd in preventieve maatregelen. "We hebben meerdere warmtecamera's geplaatst en monitoren 24-uur per dag de beelden. Ook lopen op het terrein mensen rond die op zicht en reuk én met warmtecamera's de afvalbergen controleren."

Branden Twence nooit helemaal te voorkomen (Foto: Twence)
Branden Twence nooit helemaal te voorkomen (Foto: Twence)

Minder afval en compartimenten

Ook heeft Twence de enorme hoeveelheid brandbaar bedrijfsafval op het terrein aangepakt. "We zijn de strategische voorraad aan het afbouwen en hebben het materiaal in compartimenten opgeslagen met flinke tussenruimtes. Vorig jaar lag er nog zo'n 100 kiloton, nu is dat nog zo'n 50.

Branden

Op 1 juli 2018 was de brandweer dagen aan het blussen en werden Chinook legerhelikopters ingezet om een enorme broeibrand op het terrein te bestrijden. Ondanks alle maatregelen van Twence was het de laatste maanden geregeld weer mis. Gelukkig ging het daarbij om relatief kleine branden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: