Rumoer op publieke tribune over steun aan Ambon, begrotingsdebat Almelo geschorst

De vergadering van de gemeenteraad van Almelo is vanavond onverwacht een kwartiertje geschorst. Op de publieke tribune ontstond rumoer doordat burgemeester Arjen Gerritsen de gemeenteraad ontraadde voor een motie te stemmen om de slachtoffers van de aardbeving op Ambon te steunen.

Uit een groep van pakweg zeven Molukkers stapten twee mannen naar voren die gekwetst waren door de woorden van Gerritsen en dat luidkeels lieten horen. "Wat daar gebeurt is een ver-van-mijn-bedshow voor de mensen hier. Maar er zijn tienduizenden mensen dakloos en er zijn tientallen doden gevallen."

Euro per inwoner

De motie om de Molukken te steunen kwam van Leefbaar Almelo en de PVA en werd mede ingebracht door de SP en GroenLinks. Harrie de Olde (PVA) en Bert Hümmels (Leefbaar Almelo) wezen erop dat er nauwe banden zijn tussen veel Almeloërs en de Molukken. Ze vroegen de raad een euro per inwoner te doneren aan het getroffen gebied of in ieder geval te onderzoeken hoe Almelo kan helpen.

Burgemeester Gerritsen ontraadde de motie. "De gemeenteraad heeft zelf destijds beslist dat alleen bij rampen waarvoor giro 555 wordt geopend, er geld beschikbaar komt. Om willekeur te voorkomen heeft u zelf dit beleid ontwikkeld."

Daarop roerde de publieke tribune zich en besloot voorzitter Yvonne Bijenhof de vergadering tijdelijk stil te leggen. Burgemeester Arjen Gerritsen probeerde vervolgens de plooien glad te strijken en ging met de Molukkers in gesprek.

Hümmels verlaat de zaal

Na overleg met de fracties legde Gerritsen de gemeenteraad voor de motie niet in stemming te brengen. Hierop verliet Hümmels boos de zaal. Over de motie werd vervolgens niet gestemd. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Regio Almelo Molukken Nieuws
Deel dit artikel: