Sallandse pastor Van den Berg: "'Klaar' met corona? Met die houding isoleer je ex-patiënten"

Pastor Marinus van den Berg (73) uit Boerhaar ziet in een Rotterdams revalidatiecentrum wat de effecten van covid-19 op de lange termijn met mensen doen, óók met jonge mensen. Hij waarschuwt dan ook voor een tweede coronagolf: "We worden slordig en onverschillig." 

Wat de afgelopen maanden op de ic's gebeurde, kreeg alle aandacht van de media. Maar pastor Van den Berg vindt dat de focus nu wel meer mag liggen op de ex-coronapatiënten: zij hebben niet alleen fysiek een enorme strijd geleverd, maar vragen zich ook af wat de zin van dit alles is. 

Verpleegkundigen in een revalidatieoord in Rotterdam zagen dat de ex-coronapatiënten die zij onder hun hoede hadden behoefte hadden aan geestelijke zorg. Ze benaderden de pastor uit Boerhaar daarom om eens met de mensen te praten. Hij bezocht de afgelopen maanden ongeveer twintig mensen, vaak wekelijks. De gesprekken resulteerden in het boekje Stap voor stap, opnieuw leren leven na corona.

'Ingewanden geplet'

"De suggestie dat het bij de ziekte covid-19 om voornamelijk oudere en zwakke mensen zou gaan? Daarvan vlogen die mensen bijna tegen het plafond", vertelt Van den Berg. Hij sprak mensen die volop in het leven stonden: laboranten, een directeur van een school, een hoofd van een beveiligingsbedrijf.

"De ziekte wordt onderschat", vindt de pastor. "De patiënten waren weken geveld. Ze hadden geen spierkracht meer en omdat ze weken op hun buik hadden gelegen, waren hun ingewanden geplet." Hij maakte zelfs een mevrouw mee die zelfs haar eigen tranen niet meer van haar ogen af kon wissen, zo vermoeid was ze.

Het belang van familie

Maar ook geestelijk hebben de mensen een klap gehad. Van den Berg: "Ze zijn in de war. Ze zijn er nog, maar hoe? En wie ben ik straks, vragen ze zich af, hoe kom ik hier uit?"

Het zijn allemaal vragen die raken aan de essentie van het bestaan. "Kan ik straks nog werken? En hoe gaat het thuis?" Mensen hebben vaak weken hun familie niet mogen zien, terwijl juist familie heel belangrijk kan zijn in de weg naar herstel. En familie kan ook heel belangrijk zijn bij het vinden van zingeving, aldus Van den Berg.

Revalideren meer dan fysiotherapie

Van den Berg houdt daarom zijn hart vast voor een tweede golf. "Mensen zeggen heel snel dat ze klaar zijn met corona, ze worden slordig en onverschillig. Maar in de revalidatiecentra zie je de lange termijn gevolgen van de ziekte."

Bij revalidatie wordt voornamelijk gedacht aan fysiotherapie en dat stoort Van den Berg. "Rust en gesprekken kunnen ook helpen. Ook de zorgverzekeraars denken te weinig na over geestelijke verzorging. De samenleving moet veel breder kijken."

Geestelijke zorg thuis

Sinds vorig jaar is het mogelijk om ook thuis geestelijke zorg te krijgen, los van kerk of geloofsrichting.

Van den Berg, die van oorsprong uit Salland komt maar tegenwoordig in Rotterdam woont, is geen onbekende in de regio. Zo was hij de vertrouwenspersoon van de familie Ribberink. De 20-jarige Tim Ribberink uit Tilligte pleegde zelfmoord omdat hij werd gepest.

Zondag 16 augustus een gesprek in Hoogtij met Marinus van den Berg.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: