Zwolse winkelstraatjes krijgen flinke opknapbeurt: ondernemers pimpen zelf hun straat

De Roggenstraat en Spiegelstraat waren twee oude gezellige straatjes in de binnenstad van Zwolle. Totdat de V&D failliet ging, de opvolger Hudsons's Bay ook, en er ook nog een coronacrisis kwam. De straatjes verpauperden en het publiek bleef weg. De ondernemers werken nu samen met de gemeente om de straten weer vrolijk en aantrekkelijk te maken.

De ondernemers in de straatjes kampen met meerdere problemen: met het verdwijnen van V&D komen er minder mensen langs, wat nog wordt verergerd door de toenemende leegstand. Gevolg is dat er steeds meer wordt gefietst, al is dat verboden. Ook hebben de ondernemers last van een duivenkolonie.

Zwolse straatjes krijgen opknapbeurt (Foto: RTV Oost Jolande Verheij)
Zwolse straatjes krijgen opknapbeurt (Foto: RTV Oost Jolande Verheij)

Opvrolijken

Een flinke opknapbeurt moet deze problemen oplossen. De nesten van duiven zijn al weggehaald, en fietsers krijgen sneller een bekeuring. En het belangrijkste: de ondernemers hebben creatieve ideeën bedacht om de straten op te vrolijken, en zo meer winkelend publiek te trekken.

De straten zijn al voorzien van kleine geveltuintjes en kleurrijke bloembakken, en worden nog verder gepimpt. Op dit moment wordt er gewerkt aan tientallen metalen vlinders, die straks boven de straten gaan zweven. In leegstaande panden komen historische foto's van Zwolle voor de ramen, zodat er toch wat te zien valt.

Historische foto's in leegstaande panden (Foto: RTV Oost Jolande Verheij)
Historische foto's in leegstaande panden (Foto: RTV Oost Jolande Verheij)

"Hart voor Zwolle"

"De straatjes zijn het waard,", zegt projectleider Emmely Lefevre: "Ze vormen de verbinding tussen de parkeerterreinen en de drukke Diezerstraat. En hier zitten ondernemers met hart voor Zwolle, veel kleine boetiekjes, geen grote ketens. Het is zonde voor de stad als dit verloren gaat".

Eén van die ondernemers is Jo-Ann Bouwmeester. Ze doet zelf ook mee aan het beschilderen van de vlinders: "Het is een heel goede samenwerking tussen de ondernemers, kunstenaars en de gemeente, om zo alles wat meer kleur te geven. Al met al ben k heel tevreden dat het zo gaat".

Ondernemers pimpen hun straat met vlinders (Foto: RTV Oost Jolande Verheij)
Ondernemers pimpen hun straat met vlinders (Foto: RTV Oost Jolande Verheij)

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: