'Levend schilderij' bij de IJssel is eerbetoon aan schilder Jan Voerman

Jan Voerman is  één van de bekendste schilders van de IJssel. Vooral de manier waarop hij het licht en de lucht bij de rivier vastlegde inspireert kunstenaars nog steeds. Om wandelaars de IJssel te laten ervaren door de ogen van Voerman is langs de oever een levensgrote schilderijlijst neergezet.

De schilderijlijst langs de IJssel is een idee van Wim Eikelboom, van de Zwolse afdeling van natuurbeweging A Rocha: "Dit landschap, de weidsheid, de luchten, het is Voerman ten top. Deze plek is niet veranderd, de rivier stroomt nog net zo liefdevol als toen, en we hebben nog steeds fantastische wolkenpartijen hier. Deze lijst is bedoeld om je te helpen kijken zoals hij keek".

Schilderen langs de IJssel in de geest van Jan Voerman (Foto: RTV Oost Jolande Verheij)
Schilderen langs de IJssel in de geest van Jan Voerman (Foto: RTV Oost Jolande Verheij)

Broeden op een wolk

Het levende schilderij is een eerbetoon aan de beroemde schilder. Om de lijst in te wijden zijn kunstenaars op die plek langs de IJssel aan de slag gegaan, in de geest van Voerman: "Hij kon uren broeden op een wolk", vertelt kunstenares Roeli Rumscheidt, "en als je hier zo staat kan je je daar wel iets bij voorstellen".

Het is nog een hele opgave om aan de rand van de IJssel te schilderen. De stevige wind zorgt voor prachtig overtrekkende wolkenpartijen, maar ook voor omwaaiende ezels: "Buiten schilderen geeft wel wat ongemak", lacht Roeli, "als je niet uitkijkt ligt je doek in de koeienvlaaien".

"Maar daar staat zoveel bijzonders tegenover. Wat je hier ruikt, ziet, hoort, dat is zo intens, ik begrijp niet dat mensen ook van een foto kunnen schilderen. Die spontaniteit zie je altijd terug in je werk".

Schilderen met tegenwind bij de IJssel (Foto: RTV Oost Jolande Verheij)
Schilderen met tegenwind bij de IJssel (Foto: RTV Oost Jolande Verheij)

Struinpad

De schilderijlijst is een mooie aanvulling op het Jan Voerman-struinpad door de uiterwaarden. Vanaf het fietsveer van Zwolle naar Hattem loopt een wandelpad langs de IJssel, door de weilanden, en door de nieuwe natuur die daar is ontwikkeld, op de plek waar ook Jan Voerman zich liet inspireren.

Het leven van Jan Voerman (1857 -1941) is verweven met de IJssel. Hij werd geboren in Kampen, en een groot deel van zijn leven woonde hij in Hattem. Het Voermanmuseum in Hattem is ook nauw betrokken bij het Voerman-struinpad en bij de plaatsing van het levende schilderij.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.