Deventer cultuurprijs ''Gulden Adelaar' voor kunstenaar Loes ten Anscher

Kunstenaar Loes ten Anscher heeft de tweejaarlijkse Deventer cultuurprijs 'De Gulden Adelaar' gewonnen. Ten Anscher maakte onder meer het Deventer Raamwerk, een groot kunstwerk van 2260 vingerafdrukken van Deventenaren verwerkt in het Deventer Stadhuiskwartier.

Het Deventer Raamwerk laat het Stadhuiskwartier spreken, aldus het oordeel van de commissie die de prijswinnaar vaststelt. "Samen met haar team wist Loes ten Anscher de ruim 2260 vingerafdrukken van inwoners van Deventer op eigenzinnige en geïnspireerde wijze samen te smeden tot een fantastisch kunstwerk".

Vakvrouw

Het Deventer Raamwerk staat volgens het commissie-oordeel niet op zich. "Ten Anscher is een begenadigd ‘community arts kunstenaar’. In Deventer, maar ook buiten de stad kent men haar van veel sociaal-artistieke projecten, waarbij zij zich bij uitstek weet te verbinden met een thema, een plek, maar vooral ook met een groep mensen. Uiteindelijk komt er altijd iets bijzonders uit, waar haar liefde voor materiaal en ambachtelijkheid uit blijkt, wat de schoonheid van eenvoud heeft, maar ook een zeggingskracht heeft, waar mensen als een blok voor vallen.

Loes ten Anscher is een vakvrouw. Maar bovenal is zij een geëngageerd kunstenares, die in staat is betrokkenen zich sterk verbonden te laten voelen met het eindresultaat."

De Deventer Gulden Adelaar wordt toegekend aan hem of haar die in het voorgaande jaar de beste culturele prestatie heeft verricht op het gebied van de beeldende kunsten, literatuur, muziek, toneel of wetenschap. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 5000 euro, een vergulde penning en een oorkonde.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Deventer cultuurprijs Cultuur Nieuws
Deel dit artikel: