Wat vind jij: Ik snap de kritiek op de kilometerheffing voor vrachtwagens

Vanaf 2024 gaan vrachtwagens een kilometerheffing betalen, althans dat is wat minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) wil invoeren op bijna 130 wegtrajecten in Nederland. De provincie Overijssel heeft daar kritiek op en roept de minister op om de plannen 'kritisch te heroverwegen'. 

De provincie vreest voor negatieve effecten op het provinciale en gemeentelijke wegennet. Om te voorkomen dat trucks snelwegen gaan mijden, zitten bij de 130 geselecteerde trajecten al veel provinciale en lokale wegen. Maar provincies en gemeenten vrezen dat chauffeurs ook deze routes gaan mijden om een belastingaanslag te ontvluchten.

Het is volgens het kabinet de bedoeling dat 'vieze' en zware vrachtwagens 26 cent per kilometer gaan betalen en de schoonste trucks bijna 8 cent. De miljoenenopbrengst wordt deels teruggesluisd naar de sector om te vergroenen.


Snap jij de kritiek van de provincie over de kilometerheffing voor vrachtwagens? Of is dit een goede maatregel om de vervoerssector te verduurzamen? Stem op onze stelling en discussieer mee in de reacties, hier of op Facebook

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
wat vind jij Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren