Ambtenaren de boer op: stages voor ministerie van Landbouw

Ambtenaren van het ministerie van Landbouw zijn uitgenodigd om een dag mee te werken op een boerenbedrijf, zodat zij zelf ervaren hoe het er op een boerderij aan toe gaat. Team Agro NL, de organisator van de 'stage-dag', hoopt zo de kloof tussen beleidsmakers en boeren te verkleinen.

De actie start op 1 oktober, precies één jaar na de grootste boerenactie sinds decennia in Den Haag. Duizenden boeren gingen vorig jaar op de trekker naar het Malieveld om te protesteren tegen het stikstofbeleid en het gebrek aan waardering voor hun werk. De bedoeling is dat de hele maand oktober ambtenaren te gast zijn op een land- of tuinbouwbedrijf of zelfs een vissersboot.

Behoefte aan gesprek

Geertjan Kloosterboer, voorzitter van Team Agro, hoopt op veel aanmeldingen vanuit het ministerie. "Het turbulente jaar met veel acties heeft ertoe geleid dat boeren het gevoel hebben dat er meer afstand is tussen hen en ambtenaren. De dialoog tussen Den Haag en de boer lijkt verdwenen, daar willen wij graag iets aan doen."

"Team Agro is ontstaan uit de behoefte om open en transparant te zijn over de agrarische sector, richting burgers, maar zeker ook richting Den Haag. En hoe kan dit beter dan beleidsmakers uit te nodigen om mee te lopen op onze prachtige boerenbedrijven? Dus geef je op, als ambtenaar en als boer, want hoe mooi is het dat een ambtenaar nog eens belt met de stage-boer en zegt, 'Ik ben hier mee bezig, mag ik dat eens met jou bespreken.' Dat is ons ideaal beeld."

België

Het idee van de stages komt uit België. Daar hebben afgelopen zomer ministers en politici meegelopen op landbouwbedrijven en dat bleek een groot succes. "De volgende stap is, zodra de Tweede Kamerverkiezingen zijn geweest, om de nieuwe landbouwwoordvoerders van de politieke partijen uit te nodigen om een dag(deel) mee te lopen op één van de boerenbedrijven", aldus Geertjan Kloosterboer.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Groen Overijssel Salland landbouw boeren Nieuws
Deel dit artikel: