thumbnail
2

Het Groene Oosten

Uitzending van dinsdag 5 november 2019 om 17:40

Meer info: http://www.hetgroeneoosten.nl

Delen

Als een model lopen op de catwalk in hippe kleren. Presentator André van der Zee overkwam het tijdens de duurzame modeshow op het KLERENZOOI Festival in Zwolle, dat onderdeel was van de Dutch Sustainable Fashion Week. Een modeshow met alleen tweedehands- of duurzaam geproduceerde mode.

 

Organisator van het spektakel is modestudent Roos Herder. Nadat ze tijdens een studiereis in China met eigen ogen zag wat de barre arbeidsomstandigheden in de kledingfabrieken waren en welke chemicaliën gebruikt worden voor onze kleren, besloot ze geen fast fashion meer te kopen. Daarnaast wil ze mensen bewust maken van de situatie in de kledingindustrie, één van de meest vervuilende industrieën ter wereld.

 

Volgens Roos gaat duurzame mode en retroshoppen de norm worden. “Steeds meer mensen willen eerlijke mode en beseffen dat tweedehandskleding niet vies is.”

Vintage expert Saskia van Gemeren komt met kledingadvies en met tips & tricks om unieke kledingstukken te vinden in de kringloopwinkels.

 

Naast duurzame mode is er in de aflevering ook aandacht voor duurzame energie.

Landgoed Twickel, het grootste particuliere landgoed van Nederland, heeft door middel van een hout gestookte ketel het jaarlijkse gasverbruik van 80.000m3 naar 6.000 m3 weten terug te brengen! Maar daar houdt het niet op. Rentmeester Egbert Jaap Mooiweer en bouwbeheerder Jacco Hulst laten zien hoe zij de monumentale panden op het landgoed stap voor stap verduurzamen. Het uiteindelijke doel is een energieneutraal Twickel, met behoudt van de monumentale uitstraling.

 

Tot slot laat Groene Vlogger Merijn Tinga, alias de Plastic Soup Surfer, zien hoe je simpel en snel je plastic verbruik drastisch kunt verminderen. Help mee en doe plastic in de ban!